Meni

ORCA model ORCA ekspertiza ORCA reference Stanje Aktuelno Blog O ORCA Pozovite nas

Aktuelno

VAŽNO ZA ŽIVOTINJE: OD DANAS VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJAČE

Aktuelno - 01.12.2019

VAŽNO ZA ŽIVOTINJE: OD DANAS VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJAČE

Važno za životinje: od danas važi novi Krivični zakonikČak 30.000 potpisa peticije za oštrije...

detaljnije

ZAJEDNO SMO OBEZBEDILI 15.000 OBROKA ZA NAPUŠTENE PSE I MAČKE

Aktuelno - 21.10.2019

ZAJEDNO SMO OBEZBEDILI 15.000 OBROKA ZA NAPUŠTENE PSE I MAČKE

Dodeljena hrana za životinje organizacijama i pojedincima koji aktivno rade na smanjenju broja napu&...

detaljnije

ORCA I PANINI ZAJEDNO ZA ŽIVOTINJE

Aktuelno - 13.02.2019

ORCA I PANINI ZAJEDNO ZA ŽIVOTINJE

ORCA i PANINI obezbedili su 100.000 obroka za životinje kojima je to najpotrebnije!Veliko nam je zad...

detaljnije

SASTANAK ZEMALJA BALKANA NA TEMU NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

Aktuelno - 18.06.2018

SASTANAK ZEMALJA BALKANA NA TEMU NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

Na Trećoj OIE regionalnoj konferenciji o kontroli populacije napuštenih pasa za zemlje Balkan...

detaljnije

AKCIJA ZA PSE I LJUDE: PO MERI ČOVEKA I PSA!

Aktuelno - 01.05.2018

AKCIJA ZA PSE I LJUDE: PO MERI ČOVEKA I PSA!

Hiljade napuštenih pasa luta ulicama gradova i opština širom Srbije. Oni na uli...

detaljnije

NAPUŠTENI PSI – REŠENJE POSTOJI

Aktuelno - 12.04.2018

NAPUŠTENI PSI – REŠENJE POSTOJI

Rezultati dosadašnjih napora u pravcu rešavanja problema napuštenih životinja n...

detaljnije

PO MERI ČOVEKA I PSA: MODEL KONTROLE POPULACIJE PASA ZA BEZBEDNU I HUMANU LOKALNU ZAJEDNICU

Aktuelno - 25.04.2017

PO MERI ČOVEKA I PSA: MODEL KONTROLE POPULACIJE PASA ZA BEZBEDNU I HUMANU LOKALNU ZAJEDNICU

Prisustvo napuštenih životinja predstavlja jedan od najzastupljenijih i najznačajnijih proble...

detaljnije

PROJEKAT „NAPUŠTENI PSI U BOGATIĆU“

Aktuelno - 14.10.2016

PROJEKAT „NAPUŠTENI PSI U BOGATIĆU“

ORCA je u toku 2016. godine, sprovela projekat na teritoriji opštine Bogatić sa ciljem pružan...

detaljnije

OIE KONFERENCIJA O NAPUŠTENIM PSIMA

Aktuelno - 16.06.2016

OIE KONFERENCIJA O NAPUŠTENIM PSIMA

ORCA je na Drugoj OIE regionalnoj konferenciji o kontroli populacije napuštenih pasa za zemlj...

detaljnije

Izgradnja sistema kontrole populacije pasa u Srbiji

Aktuelno - 01.01.2016

Izgradnja sistema kontrole populacije pasa u Srbiji

Prisustvo napuštenih životinja na javnim površinama, predstavlja jedan od najzast...

detaljnije

Blog

NAPUŠTENI PSI – REŠENJE POSTOJI

Ubijanje pasa nije odgovor 12.04.2018

NAPUŠTENI PSI – REŠENJE POSTOJI

Rezultati dosadašnjih napora u pravcu rešavanja problema napuštenih životinja nezadovoljavajući: saradnjom do boljih rešenja

U četvrtak 12. aprila 2018. godine, na okruglom stolu koji su organizovali ORCA i NALED u Palati Srbije, Ministar poljoprivrede, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici Uprave za veterinu, gradonačelnici i predsednici opština, gradski pravobranioci i drugi predstavnici lokalnih samouprava, razgovarali su o sistemskom rešavanju problema napuštenih životinja u Srbiji.

U Srbiji se iz godine u godinu sve više novca ulaže u rešavanje problema napuštenih životinja: raste broj uhvaćenih pasa (172.000 za 6 godina)  i grade se nova prihvatilišta (43 nova prihvatilišta za 6 godina). Međutim, umesto da se smanjuje, broj ujedenih građana se povećava (77.500 ujeda za 6 godina), a opštine i gradovi su za 6 godina platile 25 miliona evra za odštete građanima koje su ozledili psi.

Ovi alarmantni podaci, rezultat su Nacionalnog monitoringa stanja u oblasti kontrole populacije pasa u Srbiji (ORCA, 2016), a NALED i ORCA, zajedno su ih predstavili na okruglom stolu, kako bi donosiocima odluka skrenuli pažnju na veliku potrebu za sistematskim, humanim i trajnim rešavanjem ovog probema.

Ujedi pasa su posledica nefunkcionisanja sistema i uprkos tome što su propisi u najvećoj meri usklađeni sa regulativom EU, lokalne samouprave, pogotovo male nemaju kapacitete i sredstava za primenu. Zbog toga ćemo raditi na unapređenju zakona, kreiranju novih procedura za rešavanje pitanja napuštenih pasa i formiranju azila. Intenzivno ćemo promovisati odgovorno vlasništvo i udomljavanje životinja, kao i sterilizaciju – izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Član Upravnog odbora NALED-a Vladan Vasić istakao je da lokalne samouprave imaju problem i sa građanima koji lažiraju ujede kako bi naplatili odštetu koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara. On je naglasio da je neophodno formiranje registra odštetnih zahteva na nivou cele zemlje kako bi se ukrštanjem podataka iz svih gradova i opština utvrdilo koga psi „redovno“ ujedaju. Takođe, neophodno je da se ujednači praksa lekara i medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje povreda jer se neretko dešava da lekari potvrde da je reč o ujedu psa iako za to nema dokaza.

Direktor Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama (ORCA) Elvir Burazerović istakao je da brojka od 25 miliona evra isplaćenih za odštete pokazuje koliko je važno da se pokrene dijalog s resornim institucijama, lokalnim samoupravama i sudskim organima o rešavanju pitanja napuštenih pasa. On je dodao da je veoma bitno to što se prepoznaje da je ovaj ekonomski problem opština i gradova samo posledica šireg problema neadekvatne kontrole populacije napuštenih životinja.  

ORCA i NALED su 2017. godine izvršili pravnu analizu načina uređenja postupaka za naknadu štete koju uzrokuju napuštene životinje u Republici Srbiji. Na osnovu ove analize, kreiran je model Pravilnika za naknadu štete koji je predstavljen učesnicima okruglog stola.

Pored ovoga, učesnicima su predstavljeni standardi Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) u oblasti kontrole populacije pasa. OIE je pokrenula kampanju usmerenu ka regionu Zapadnog Balkana koja ima za cilj sprečavanje napuštanja pasa.

Na okruglom stolu je ocenjeno da je potrebna izrada nacionalne strategije kontrole populacije pasa, kao i lokalnih programa kontrole jer takav dokument nema čak 78,8% gradova i opština u Srbiji.

Pored izrade nacionalne strategije i registra odštetnih zahteva, među merama koje su predložene, jeste i uvođenje novog krivičnog dela „napuštanje životinja“ i ujednačenje sudske prakse za naknadu štete, unapređenje rada Centralnog registra pasa, kao i jačanje kapaciteta Uprave za veterinu.

Pored toga, predstavili smo ORCA model za rešavanje problema napuštenih pasa “PO MERI ČOVEKA I PSA”, čiji je cilj da pomogne lokalnim samoupravama da izrade programe kontrole i smanjenja populacije pasa, prilagođene specifičnostima svoje lokalne sredine.

← Da biste pročitali druge aktuelnosti vratite se korak nazad